Iconisch, Indexicaal of Symbolisch wat is het nou?

Vorige les hebben we het gehad over Multimedia, Crossmedia en Transmedia. Ik zal mijn best doen om de verschillende soorten concepten (die bij die drie types media behoren) uit te leggen.

Indexicaal betekent in het kort dat een concept verwijzend is naar een ander medium, bijvoorbeeld als er ergens een poster op een bushokje hangt, en op die poster staat een QR code waarmee je via je telefoon op die website kan komen. Dan is die poster dus een indexicaal concept, er zijn vele andere manieren waarop indexicale concepten worden gebruikt, bijvoorbeeld als je op tv een goed doel voorbij ziet komen en zij zeggen in hun spotje; sms 8900 en doneer! Dan verwijzen zij via de tv naar het feit dat je dus met je mobiel kunt doneren.

Symbolisch heeft meer te maken met een image, het staat symbool voor wat het bedrijf probeert te verkopen. Denk hierbij aan Rolls Royce, die staat symbool voor luxe en comfort, het maakt niet echt uit wat voor andere auto’s hetzelfde kwaliteit of niveau van comfort hebben, Rolls Royce blijft een naam die symbool staat voor de nummer een, het heeft hun een aantal jaar gekost maar nu zijn zij eenmaal het symbool van kwaliteit.

Iconisch betekent dat het voor iets staat, niet per se dat het iets origineels hoeft te zijn, als voorbeeld neem ik laptops, veel mensen kopen Apple laptops omdat deze mooier zijn of makkelijker te gebruiken zijn dan de meeste pc’s. Het blijven toch allemaal pc’s maar doordat de Apple nu icoon staat voor simpelere computers denken veel mensen niet meer om de competitie.

Welk contentrelatie wordt gebruikt hangt af van het resultaat men wil bereiken, in video games en op Youtube zijn indexicale concepten heel belangrijk, maar als je een markt over wilt nemen, dan heb je een iconisch concept nodig.

-George Palmer-Smith

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s