Trends: van quinoa tot gojibes

Om erachter te komen wat op dit moment een trend is, is eigenlijk het enige wat je hoeft te doen op dit blog kijken.
Net als velen van mijn klasgenoten schoot ook bij mij bij het woord ‘trend’ het gezonde eten van tegenwoordig te binnen. En ondanks dat het dus geen origineel onderwerp meer is, heb ik besloten hier ook gewoon over te gaan schrijven. We hebben het tenslotte over trends!
De reden dat gezond eten de eerste trend was die mij te binnen schoot, is waarschijnlijk omdat dit één van de trends is waar ik het meest in meega. Ik ben namelijk enorm blij met deze trend.
Voordat de ‘healthy life’ trend (om hem zo maar even te noemen) begon, was het al jaren de trend (met name onder de vrouwen) om dun/mager te zijn. Dit resultaat werd dus vaak niet op de gezonde manier behaald; weinig eten of de hele dag op een stengeltje bleekselderij sabbelen werd gezien als dé manier om dun te worden en hiermee werd er totaal geen rekening gehouden met de natuurlijke bouw van het lichaam of de voedingstoffen die het lichaam nodig heeft. Bovendien kon het een slecht zelfbeeld scheppen bij de groep (vaak jongere) vrouwen die niet mager waren/werden.
Dit is waarom ik zo blij ben met de healthy life trend; hierbij draait het niet meer om je gewicht of je afmetingen, maar om hoe fit je je voelt. Het gaat erom hoe lekker je je in je eigen vel voelt en niet hoe lekker je je in die enorm strakke jurk voelt.
De healthy life trend bestaat vooral uit een evenwichtig eetpatroon bestaande uit zo veel mogelijk verse ingrediënten zonder rare toevoegingen, genoeg beweging en daarbij ook genoeg ontspannen.
Foodbloggers zijn tegenwoordig de nieuwe super modellen en zijn overal op het internet, social media en in tijdschriften te vinden. Ook de Albert Heijn heeft deze maand zijn receptenmagazine de AllerHande aan gezonde recepten gewijd. De woorden superfood, quinoa, gojibes, spelt, hennepzaad, koolhydraatvrij en bootcamp vliegen je om de oren. Dit is dan weer de keerzijde; als consument weet je eigenlijk niet meer wat je moet kiezen. Termen als superfood zijn misleidend. Er wordt hier bijna een soort beeld mee geschept dat het een of ander levenselixer is, terwijl ik van mening ben dat dit grotendeels overprijste onzin is.
Een andere negatieve keerzijde van de healthy food trend vind ik het begrip ‘fitgirl’. Fitgirls leven onder het motto  ‘Strong is Size Perfect’ en ondanks dat dit in eerste instantie helemaal niet de intentie was van de fitgirl draait het binnen deze groep toch weer meer om uiterlijk. Er wordt een beeld geschept dat vrouwen wasbordjes (op hun buik, het is geen antifeministische beweging) moeten hebben en omtrekken van platte buiken worden wekelijks opgemeten. Dit terwijl ik juist eigenlijk het mooie van die hele healthy life trend vind dat het niet meer constant om uiterlijk draait, maar om het gevoel dat je hebt over jezelf en je gezondheid. De wereld waarin we leven is naar mijn mening in veel dingen al oppervlakkig genoeg, dus laten we een trend met zo’n positieve boodschap gewoon omarmen en niet meer loslaten. Uiteindelijk: als we mogen kiezen zijn we toch allemaal liever gezond en gelukkig dan slank en mooi?

(Maar als het eventjes kan dan toch stiekem allebei)

Door: Sterre-lotte Lemereis

Bronnen:

Allerhande september 2015

http://www.fitgirls.nl/bestaat-er-een-definitie-van-een-fitgirl/

2 gedachtes over “Trends: van quinoa tot gojibes

 1. Hi,

  Ik ben Dani van de website Fitgirls.nl en ik heb het artikel geschreven die jij als bron gebruikt. Je beschrijft dat de quote : ”Strong is size perfect” op uiterlijk gebaseerd is en draait om wasbordjes en om het opmeten van buiken. Dan sla je toch echt bizar en volledig de plank mis en heb je mijn artikel niet goed gelezen. Je mag natuurlijk je mening geven over trends en hypes maar gebruik dan wel in de juiste context van het artikel wat ik heb geschreven en jij als bron gebruikt. Deze quote is uniek en heb ik zelf bedacht. Het is onze mission statement waarmee we willen vertellen dat het juist NIET om uiterlijk draait, maar juist om hoe je voelt van binnen en van buiten! Daar gaat juist het hele artikel over en draait onze hele website om. Sport, voeding en ontspanning zijn slechts hulpmiddelen om ons beter te voelen, niet om wasbordjes te creeren.

  Ik zou je willen vragen om mijn artikel nogmaals te lezen en ik zou het dan ook netjes vinden als jij in dit artikel aanpast of toelicht, wat de quote betekent. En je kan niet alle fitgirls over één kam scheren, want iedereen bepaalt zijn eigen definitie van het woord ‘fit’ of ‘fitgirl’, wat ook weer duidelijk in mijn blog naar voren komt. We zijn er juist om alle vrouwen te helpen en ze te inspireren het beste bij zichzelf naar boven te halen op wat voor manier dan ook, in welke vorm dan ook.

  Mocht je het niet willen aanpassen dan vraag ik je vriendelijk om mijn artikel niet als bron te gebruiken en mijn quote te verwijderen, want ik wil op geen enkele manier geassioceerd worden met de onjuiste informatie over de betekenins van mijn quote, in jouw blog. Ik hoop zsm een reactie van jouw te ontvangen. Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Dani Jasarevic
  Founder Fitgirls.nl

  Like

 2. Hoi Dani,

  Hartelijk bedankt voor je feedback op mijn blogpost. Ik heb je een mailtje gestuurd naar het info mailadres van jouw website met verdere toelichting en uitleg.

  Hartelijke groet,
  Sterre-lotte

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s