Crossmedia, Transmedia en Multimedia.

Blogpost 1: Fouad Fadili

Dit is mijn eerste blogpost van mijn opleiding CMD. Vandaag gaan we het hebben over een concept die multimediaal, crossmediaal en transmediaal is. (3 voorbeelden hiervan omschrijven). Ieder concept heeft te maken met cross mediale conceptvormen. Daarom is het belangrijk om de verschillen aan te geven.

De vraag is als volgt: Wat zijn de 3 verschillen tussen multimediaal, crossmediaal en transmediaale conceptvormen. Van elke conceptvorm ga ik voorbeelden geven en het kort even uitleggen.

We beginnen met multimediaal: Multimediaal betekent wanneer een en hetzelfde verhaal via verschillende platforms wordt verspreid. Denk hierbij aan een boek die later ook verfilmt word.

Voorbeeld: Boeken, deze ‘boeken’ kan je ook lezen doormiddel van een E-book. Een E-book download je en lees je vanaf een e-reader of iPad en komt er geen papier aan te pas maar aan de inhoud is niks veranderd.

Het zelfde geldt met een luister-CD.

Als tweede ga ik het hebben over crossmediaal: Crossmediaal betekent dat een verhaal of boodschap verspreidt word over meerdere platforms. Iedere medium heeft zijn eigen deel van het verhaal of boodschap. Mis je dus een deel kan je niet verder.

Voorbeeld: AVRO is een grote TV zender. Zij hebben bij een campagne ‘welke verdieping zoekt u?’ gebruik gemaakt van meerdere platforms die nodig zijn voor het gewenste resultaat. Ze hebben posters opgehangen met een QR-code erop. Deze moet je scannen om verder te kunnen naar jou verdieping. Ook moet je de app downloaden om verder te kunnen.

Als laatste ga ik het hebben over transmediaal: Transmediaal betekent dat je verschillende mediums inzet maar iedere medium een begin, midden en eind heeft. Dit houdt in dat je zelf ervoor kan kiezen om over te stappen naar een andere medium. Omdat elke medium een einde heeft ben je daarom niet verplicht over te stappen naar een andere medium.

Voorbeeld: Spongebob Squarepants. Iedereen kent deze tekenfiguur wel. Is het niet uit de serie dan is het wel van de games of stripboeken. Je hoeft niet perse de serie gekeken te hebben om Spongebob te volgen op een ander medium.

Nu je de verschillen duidelijk hebt kunnen vergelijken is aan u de vraag: Welke conceptvorm vind u het beste?

Fouad Fadili.

Bronnen:

Reader + Boek

https://theoriecrossmedia1308.wordpress.com/2013/09/12/multimediaal-crossmediaal-en-transmediaal-2/

http://www.hallofawesomeness.nl/crossmedia-college-2-vijf-speerpunten-van-een-crossmediaal-concept/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s